Powered By Blogger

четвъртък, 3 май 2012 г.

If Only....







Снощи гледах едно много хубаво филмче – „If Only....”. Размислих се. В дните просто си живеем. Не се замисляме за дребните неща. В забързаното ежедневие толкова рядко казваме вълшебните думички на другия до нас. Обичаме, но някак си свикваме да приемаме обичайните неща от живота ни за даденост. В ежедневието не мислим за смъртта. За загубите, които понасяме. Смъртта я запечатваме в конкретния момент. После към нея ни връща усещането за празнота, за изгубване дори от самия себе си, в определени мигове. В ежедневието смятаме едва ли не, че ще живеем вечно, че ще имаме време да кажем и да свършим всичко. Отлагаме думите, отлагаме случванията, вярвайки наивно че всичко тепърва ни предстои. И имаме цялото време на този свят. А после изведнъж човекът до нас изчезва и осъзнаваме колко мигове сме пропуснали, колко думи ще останат завинаги неизречени, колко мечти, които сме имали ще останат завинаги несподелени и несбъднати. У нас бавно и мъчително се настанява чувство на недооценена споделена нежност с другия. Чувство на студ и вина. Вина, че в конкретни мигове сме избрали себе си, а не човека до нас, че не сме избрали Нас. Вина, че сме забравили просто Да Обичаме – без очаквания, без надежди, без изисквания, без укори. Единствено заради силата на самото чувство да обичаш другия до теб, другия вътре в теб. Вярвам, че вдействителност е така – осъзнатото чувство на Обичане предпоставя саможертвата в името на другия, независимо дали се касае до живота му, до щастието му, до вярата му, до реабилитирането му след куп грешки. Обичането е силата и мотивацията да се променяме. Да прощаваме на другите и на себе си. Да се самоконтролираме и излизаме от контрол. Да бързаме бавно в безкрайните минути на самота и споделеност. Обичането във всеки миг, в който поемаме дъх на този свят притъпява болката от предположението : „If only….”, когато се случи да загубим някого или нещо.... Обичането е универсален лек, пълноценно изживяване на самите нас вътре в нас и в хармонична симбиоза с околния свят и другите.
        „Само ако можеше....” да не забравяме да мислим за това чувство по този начин всеки ден...., но за съжаление живота е устроен по друг начин и след всеки край било то физически или духовен, неизбежно остава чувството на недостатъчно обичане .... в теб и в другия.... Но това не пречи да се бориш със себе си всеки ден и променяйки себе си да променяме света около нас. Кой знае – може при такива обстоятелства предположението „If only….  да има друго звучене или пък да дойдат дни, в които човек изобщо да не разсъждава над възможната друга алтернатива. Все пак както казва Оскар Уайлд във  „Ветрилото на лейди Уиндърмиър” – „Всички ние сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите”....


 

 
* * * * *

3 коментара:

  1. Реших да споделя и текста на песничката, която пее Дженифър Лав Хюит във филма :

    Take My Heart Back....


    it'll be alright you said tomorrow
    dont you cry
    dont you shed a tear
    when you wake up I will still be here
    when you wake up well battle all your fears

    and now I'll take my heart back
    leave your pictures on the floor
    steal back my memories
    I cant take it anymore
    I've cried my eyes out
    oh and now I face the years
    the way you loved me vanished all the tears

    just a lil more time was all we needed
    just a lil time for me to see
    ooh the light that live can give you
    ooh how it can set you free

    sow now I'll take my heart back
    leave your pictures on the floor
    steal back my memories
    I cant take it anymore
    I've cried my eyes out
    oh and now I face the years
    the way you loved me vanished all the tears

    ОтговорИзтриване
  2. Гледал съм този филм.Не веднъж.Използвал съм части от него в интерпретацията на една песен,заглавието на която е "Това е чудесно" и в която слушаме как взирайки се в здрача в очите ти,виждам как любовта гори, колко чудесно е да те държа в ръцете си,да чувствам сърцето ти,трептящо за мен...Колко прекрасно е да си близо до мен,колко прекрасно е всичко около нас...и т.н.Едно признание ,в контекста на филма,когато "Само ако можеше..." се случва да може,едно признание колко лековато сме били загубили нещо толкова голямо и красиво.
    Да - "Само ако можеше...." Най често не може.В случая аз поисках да може,да е поправимо загубеното,да я има радостта от случилото се в крайна сметка хубаво,което безразсъдно и с лека ръка,пропиляваме.Да-умни сме,разумни сме,знаем,че не бива да загубим нещо и едва тогава да оценим колко много е било то.Но го правим.Много пъти нееднократно.
    На мен самия би ми се искало да нямам нужда от това "Само ако можеше...." И онова- "Колко хубаво е" никога да не е "Колко хубаво било".
    Хах,наистина би било It's Wonderful :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Привет Иване,
    незнам какво да ти кажа.... Сложно е.... Любовта е сложно нещо.... Хората имат чувства, ако нямахме щеше вероятно да е по-лесно.... Всичко опира до собствения ти избор, до потребностите ти на момента или пък за даден период от време.... Не мисля, че има вечни неща. Вечната безсмъртна голяма Любов я има само в поезията, в литературата като цяло. Измислено понятие за вдъхновяване на етапи от съществуването ни. Усещането за постоянна реалност на случването Любов е хубаво. Усещането, че дишайки обичаш. Осъзнах Любовта и като енергийно случване. Нещо отвъдвремево е, изпълващо, всепоглъщащо, вибриращо.... Според мен нещата вкл. и любовта се случват в конкретния момент точно по начина, по който трябва да се случат и при едно такова обяснение на живеенето, при една такава философия на живот въпроса "If only...." става безсмислен, изобщо не представлява база за разсъждаване. Не мисля, че можем да влияем на Съдбата. Има едни изначално определени опорни точки с резултати до които рано или късно стигаш. Можем да избираме пътищата до тези резултати и вървейки по тези пътища да се стремим да допускаме по-малко грешки от гл.т. на собствената си самооценка за грешно поведение, по-често да си припомняме че трябва да ценим нещата на мига, защото може да няма утре.... Постигане на висока степен на самоконтрол в мислите и действията би било много полезно в тази насока. В края на краищата в действителност вървим сами по пътя, но нашите решения, поведението ни, отношението ни, чувствата, мислите, оказват влияние освен на нас и на хората, с които общуваме и наличния самоконтрол в мислите и действията ни помага много когато даваме знаци на Съдбата какво всъщност искаме, а тя пък ни връща своите отговори, които ние да изтълкуваме. По възможност по правилния начин.
    Обичай, Иване, това е според мен най-важното и дори любовта да не се случва по общо приетите норми или в съответствие с разума не изпитвай вина, че Обичаш! Аз лично отдавна спрях да изпитвам вина, че понякога съм неразумна....
    Поздрави!:)))

    ОтговорИзтриване