Powered By Blogger

сряда, 4 декември 2013 г.

Танцът на ЕЛИза...





Няма значение колко бавно вървиш,
стига да не се отказваш от пътя си.




 цитат и снимка

от ~ Страничката на Маги ~ във FB




Танцът на Елиза

Беше малка и незащитена. Родена от огромната Вселена в каменна къща на самия ръб на света. Сутрин обичаше да наблюдава слънцето. Надникваше леко иззад белите завеси. Целуваше бледите И бузи. Прошепваше И неразбрани слова, а после се изгубваше в пастелното небе. Реката долу под скалата шумеше. Тичаше Елиза с боси нозе по тревата. Късаше глухарчета. Плетеше венци. Разперваше ръце и се въртеше в кръг облечена в дългата си бяла роба. Танцуваха пеперуди в косите И. Чертаеха ветрове очите И. Нощем звездите И пееха приспивни песни. А тя излизаше пред малката къща. Посядаше на стария пън пред нея и замислено наблюдаваше безкрая. Усещаше се влюбена. Кръвта И бушуваше. Сърцето туптеше в учестен ритъм. Търсеше нечий образ дълбоко в себе си. Не го откриваше. Чакаше търпеливо. И вървеше през сезоните. Към своето измислено Някъде.

Пръстите И бягаха по струните. Потоци светлина се разливаха между четирите стени, търкулваха се над прага и политаха по незнайни пътеки. А тя натискаше, докато болезнена струя нахлуваше в костите И. Разтягаше капилярите еластично. Изпълваше всяка клетка от тялото И с неописуем адреналин във възторг. Косите И покриваха голите рамене. Свят нямаше. Само музика. Дори не хвърляше поглед на нотите. Затваряше очи и откриваше инстинктивно прагчетата. Звуците я опияняваха. Душата И бе оцветена във пурпурно. В един миг се разливаше като бурна пенлива река. В следващия вече се бе трансформирала в спокойно високопланинско езеро, после беше многогодишна Ела, а в следващия миг – върба навела тъжни клони. И пак се усещаше влюбена. Кръвта И кипеше. Сърцето И се разтваряше като цвете при разцъфване сред пролет. Чуваше глас, но образ все тъй нямаше. Чакаше любопитна. Следваше ритъма на стрелките в стария циферблат. Към своето сънувано Някъде.   

Чертаеше до късно нощем. Проектираше красиви сгради. В тях живееха щастливи хора. Използваше всяка фибра от ума си, за да търси съвършенство. Обичаше да върви по стълбите на небостъргачите. Изкачваше се все по-нагоре и по-нагоре, сякаш преодоляваше нови и нови върхове по стъпалата на живота си. Веднъж бе със строг официален костюм, на кок и обута в обувките с тънки високи токове. Друг път бе нахлупила защитната каска с козирка, запретнала крачолите на дънковия панталон и подскачайки в спортните гуменки, вземаше по две-три стъпала едновременно, докато в ръце придържаше листи с планове и сметки. Случваше се да бъде и по сандали, с карирана памучна риза, тъмни очила и къси елегантни панталони, които подчертаваха стройните крака с мускулести бедра и очертани прасци. Усмихната и ведра винаги и към всеки, когото срещнеше. Отново се усещаше влюбена. Кръвта И циркулираше. Сърцето редуваше форми – веднъж бе квадрат, друг път триъгълник, а се случи и така - бе дори пирамида. Чуваше глас, а образът го усещаше в мъгливото. Чакаше съсредоточена. Следваше пътищата между съня и реалността. Към своето планувано Някъде.

Попадна в неочакван водовърт. Бяха я научили да стреля. Бяха я обучили да убива. Изпълняваше командите безупречно. Винаги ставаше рано преди първата тръба. Помагаше в столовата. Пазеше доброволно флага. Включваше се в изработването на тактическите планове. Простираше по странен начин. Подреждаше дрехите винаги от ляво на дясно по вид и големина, като всяка закачаше с щипки с еднаква форма и цвят. Следеше всеки един от останалите с интерес. Изучаваше навиците им. Опитваше се да прочете мислите им. Да предвиди действията им. Смееха се заедно. Плачеха заедно. Бягаха под дъжда заедно и се радваха като малки деца на локвите, в които се случваше да успеят да подскачат боси и свободни. Четеше всяко получено писмо с интерес и много обич. Събираше ги в малка метална кутия и ги държеше в ръце, винаги когато я прободеше носталгия по родното огнище.  Много загинаха. Други бяха спасени. Усети какво е да бягаш, а по следите ти да се изсипва дъжд от куршуми. Беше скрита. Беше явна. Изигра уязвима. Устоя непреклонна. С мъжете беше мъж. До жените бе жена. Дори тук се усещаше влюбена. Кръвта И се сгъстяваше бавно и полека, а после се разреждаше стремглаво и отсечено. Сърцето И бе свито като малка топка за бейзбол, готово всеки миг да бъде хвърлено към Божията бухалка и изстреляно след допира до нея по неизвестна траектория към невидими светове. Чуваше глас, а образът го виждаше с ясно очертани контури.  Чакаше вярваща. Следваше ехото на стъпките от извървените вече разстояния. Към своето Видяно Някъде.

Подпря брадичка с ръце свити в юмруци. Опря лакти на малката дървена маса. Загледа се през открехнатия прозорец. Привечер. Езерото блести в странно сребърно. Върховете на планината се оглеждат във водите му и запечатват образа си в дълбините. Книгата бе разгърната на страницата Епилог. Прокара нежни пръсти по буквите. Обичаше миризмата на хартия. Някъде в далечината дочу звука на хлопатар.  Първо се усмихна вътре в себе си. После издиша емоцията и я пусна да се рее свободна в ефирното въздушно пространство. Стана и разкърши рамене. Време беше за танцуване. Вече не сънуваше Мечтата. Усещаше, че приближава времето за сбъдване. Не изпитваше страх. Просто беше. Като партия шах. В ушите си чуваше песни на камбани, всеки път когато Истината се приближаваше. Не чакаше. Не мислеше. Разпери ръце като птица. Пристъпи с боси нозе по зелената морава. Пета пръсти десен крак. Само на пръсти ляв крак. Лек скок. И странна болка преряза тялото И. Сякаш нож я раздели на две половини – дясна и лява. Мъжка и женска. Слънчева и Лунна. Дневна и нощна. Правилна и грешна.  Обърна ги една към друга и ги вгледа. Загуби говора си. От раз спря да бъде човешка. Вече не се чуваше просто влюбена. Обичаше. Образа се избистри. Гласът стана висок и ясен. Викаше я. Това правеше от години. И тя го викаше. ПОлета ускори. Последва очакван Сблъсък и разпиляване. Сляха се викалата. Споделиха се мълчанията. Стана тихо. Безвремието се настани в познатата си орбита. В покой. Елиза най-накрая беше с Обичта във Някъде. Притихнала. В очакване. На ново раждане. На ново Скитане. Танцуване. И търсене. Намиране. И пак изгубване. Частица в кръговратите на преоткриване....       

03.12.2013г.
@Eli  



 



***

Няма коментари:

Публикуване на коментар